недеља, 4. октобар 2015.

IZLOŽBA

PAVLE BELJANSKI – PRIJATELJ UMETNIKA: OLGA BOGDANOVIĆ



SREDA 7. OKTOBAR 2015. 19h

07.10.2015 . - 24.10.2015. godine 

Izložba Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović, nakon Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, pred publikom u Rumi prvi put će predstaviti ličnost i stvaralaštvo beogradske slikarke Olge Bogdanović (1913–1993).


Peta izložba iz ciklusa Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, posvećena prijateljskim vezama kolekcionara i umetnika čija je dela sakupljao, javnosti prikazuje život i stvaralaštvo do sada malo poznate beogradske slikarke Olge Bogdanović (1913–1993). Ona ulazi u krug Pavla Beljanskog prvenstveno kao supruga Mila Milunovića, čija remek-dela je kolekcionar uvrstio u svoju zbirku i koji je bio njihov venčani kum. Svedočanstva prijateljstva Olge Bogdanović, Mila Milunovića i Pavla Beljanskog čuvaju se u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke i poslužila su kao polazište za istraživanje i realizaciju izložbe. Poreklom iz čuvene umetničke porodice Bogdanović iz Rume, Olga Bogdanović je bila aktivni učesnik u društvenim i kulturnim zbivanjima međuratnog Beograda, a njena pojava i slikarstvo negovali su građanski ukus na kojem je i Beljanski utemeljio svoju kolekciju.

Izborom od 33 umetnička dela, rađena u ulju, pastelu i akvarelu prvi put je obuhvaćen celokupan opus Olge Bogdanović. Brojni pejzaži sa Senjaka i primorskih krajeva iz kasnijih decenija, kao i mrtve prirode, glavni su motivi na slikama Olge Bogdanović. Njeno slikarstvo u najvećoj meri pripada poetici intimizma, a raznovrsna paleta s karakterističnim akcentima boje posmatraču prenosi slikarkina osećanja i raspoloženje. Pored toga, važan i živopisan segment izložbe su i brojne fotografije iz porodičnih albuma koje govore o Olgi Bogdanović, njenoj porodici, životu i modi u Beogradu tridesetih godina dvadesetog veka. Izložba odražava kontinuitet u pravcu kontekstualizacije kolekcije Pavla Beljanskog u okviru vremena u kojem se formirala, te njenom novom tumačenju iz društveno-kulturološke perspektive. 

Autor izložbe je Ksenija Vasin, istoričar umetnosti. Kustos izložbe je mr Milana Kvas iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Нема коментара:

Постави коментар