субота, 19. новембар 2016.

"Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове"

У оквиру манифестације "Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове", у организацији Српске православне црквене општине Рума - Храм силаска Светог Духа на Апостоле, Завичајни музеј Рума је активно учествовао као један од домаћина пројекција филмова и у презентацији програма посвећеног истакнутим личностима из времена ослобођења Руме новембра 1918. године.





10. новембар,Завичајни музеј Рума, Легат Феђе Соретића, 
ГОЛГОТА СРБИЈЕ,1930, 82 мин. редитељ: Станислав Краков
Из Архива Југословенске кинотеке







14. новембар,Завичајни музеј Рума, Легат Феђе Соретића, 
СРБИЈА У ВЕЛИКОM РАТУ, 2014, 98 мин. 
Ауторка: Слађана Зарић, Редитељка: Ивана Стивенс 
РТС-ов документарни филм






Предавање на тему “Присаједињење Срема Србији и улога Жарка Миладиновића и Станислава Кракова у том догађају“ у КЦ-у Рума, 17. новембар 2016.



Директорица гимназије и професорица историје Бранислава Коњевић говорила је, пред око 40 људи, о догађајима непосредно пред присаједињење Срема Србији, као и о одлукама Великог народног збора одржаног 24. новембра 1918. године у Руми, који је сазвао др Жарко Миладиновић, председник тадашњег Народног већа у Руми. Историчарка Завичајног музеја Руме, Александра Ћирић, надовезала се на тему говорећи о животу, делима др Жарка Миладиновића и Станислава Кракова, као и њиховој значајној улози за наш град.























Нема коментара:

Постави коментар