понедељак, 8. мај 2017.

Музеји Србије 10 дана од 10 до 10, МУЗЕЈ У ГОСТИМА







Установа Завичајни музеј Рума у оквиру манифестације "Музеји Србије 10 дана од 10 до 10" организује три изложбена програма и пројекцију филма. 

Музеј у гостима је, уствари музејска збирка – галерија, Галерија „Лазар Возаревић“ из Сремске Митровице, са изложбом из свог уметничког фонда. Фонд се годинама богатио путем откупа дела са Сремскомитровачког салона и Ликовног салона Срема, са самосталних изложби бројних сликара који су излагали, као и колективних изложби. Део збирке је набављен поклоном аутора, али и тестаменталним завештањем сликарке Милене Чубраковић. Отварање изложбе биће 11. маја 2017. године, са почетком у 19 часова. За ову манифестацију у румском Музеју одабран је опус слика Лазара Возаревића, који садржи педесет дела , кроз које је представљен својеврстан преглед уметничких фаза познатог сликара.
Пројекција филма о Лазару Возаревићу "У завичају после смрти живети", режисера Игора Чолака заказана је за 18. мај 2017.у 19 часова.


Следећи програм је заказан за 16. мај, у 19 часова када се отвара изложба "Успомене из Руме“, изложба разгледница из колекције Јосипа Циндрића, приватног колекционара. Разгледнице са мотивима града Руме датирају од краја 19. века до друге половине 20. века. Разврстане су у неколико целина, према временским периодима, улицама и објектима, и на крају према знаменитостима Руме.

Истог дана, са почетком у 19 и 30 часова се отвара изложба „У знаку три потока“, изложба о румским грбовима. Први грб Руме, као слободног трговишта, датира из 1749. године, други 1986. године и трећи 2003. године. Централни мотив изложбе је континуиран симбол на сва три грба, три водотока (три потока на територији Руме), Јеленачки, Борковачки и Кудошки, што представља хералдички симбол града Руме.



У периоду трајања манифестације "Музеји Србије 10 дана од 10 до 10", 11. мај – 20. мај, Музеј ће бити отворен од 10 до 22 ч.



Изложбе ће остати отворене и након завршетка манифестације, а биће доступне у оквиру редовног радног времена Музеја: радним данима од 7 до 20 часова, осим среде и суботе – средом од 7 до 15 часова, а суботом од 10 до 15 часова. Недељом  се Музеј  отвара по најави.



Нема коментара:

Постави коментар