среда, 13. септембар 2017.

ИЗЛОЖБА "ПЛАКАТИРАЊЕ ГЕНОЦИДА"

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
аутор: др Драго Његован 
Петак, 15. септембар 2017. у 18.00 часова 
улаз слободан


У петак, 15. септембра 2017. године је отварање изложбе "Плакатирање геноцида", са почетком у 18 часова. Изложба „Плакатирање геноцида“, посредством историјских плаката, сликовито и веродостојно илуструје терор усташких и нацистичких власти власти и страдање становништва Срема у периоду 1941–1945. године.

Аутор изложбе, др Драго Његован, користио је плакате из фондова Музеја Војводине, али и оне из збирки других музејских и архивских установа. Претходним истраживањем успео је да сакупи стотинак плаката, летака, објава и другог сродног пропагандног материјала који, свако на свој начин, визуелним и текстуалним садржајима преноси поруку поробљеном становништву Срема – обећавајући, опомињујући, претећи... Усташке и нацистичке власти су, тако, у складу са називом изложбе, у великој мери документовале размере својих злочина у Срему, публикујући спискове својих жртава.

Изложба „Плакатирање геноцида“ нам на један нов, животнији, начин даје поглед на време које је је у Срему остало запамћено као „крваво“. 

Изложбу су омогућили Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Градска управа за културу Новог Сада и Општина Рума.

Румска публика ће имати прилику да изложбу посети и погледа до 6. октобра 2017. године, а улаз је слободан.





Нема коментара:

Постави коментар