уторак, 5. јун 2018.

ИЗЛОЖБА - УСИТЊАВАЊЕ И ПУБЛИКАЦИЈА- РУМА У СТАРОЈ СРПСКОЈ ШТАМПИ

ИЗЛОЖБА: УСИТЊАВАЊЕ- ПРИЧА О АВАНУ
ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
Петак 8. јун 2018. у 18.00 часова
улаз слободан


ПУБЛИКАЦИЈА: РУМА У СТАРОЈ СРПСКОЈ ШТАМПИ
ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА "АТАНАСИЈЕ СТОЈКОВИЋ" РУМА
Петак 8. јун 2018. у 19.00 часова
улаз слободан


За петак, 08. јуни, Завичајни музеј Рума приредио је два програма којим ће представити две значајне активности из домена свог рада, изложбену и издавачку делатност. 

У 18 часова, у Завичајном музеју Рума, у сали легата Романа Соретића свечано ће бити отворена изложба "Уситњавање - Прича о авану", посвећену предмету авану, једном од најстаријих човекових алатки, чија је функција остала непромењена до данашњих дана. Изложбом се истражује и презентује до сада ретко излаган музејски предмет - аван - као специфична човекова алатка суштински непромењена од праисторије.

Њега са правом можемо да сматрамо цивилизацијском инсигнијом - означитељем човековог престанка преживљавања и почетка културе исхране. Континуирана употреба у фармацији, сврстала га је у алатку која је симбол фармације. На изложби ће бити представљени разни примерци авана, од праисторије до данашњих дана из музејских збирки, приватне збирке Стевана Вукова, фармацеута из Зрењанина и из приватних збирки.

Након отварања изложбе, у 19 часова, у читаоници Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ у Руми, у оквиру манифестације Ноћ књиге, коју у нашем граду организује Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ биће презентована публикација музејског саветника Ђорђа Бошковића РУМА У СТАРОЈ СРПСКОЈ ШТАМПИ, најновије издање Завичајног музеја Рума. 


Нема коментара:

Постави коментар