четвртак, 1. новембар 2018.

Изложба ЗАБОРАВЉЕНИ ХЕРОЈИ

3. ДАНИ РУСКЕ СЕСТРЕ МИЛОСРЂА НАТАЛИЈЕ БЕРЊИКОВЕ
ЗАБОРАВЉЕНИ ХЕРОЈИ
аутор ДИМИТРИЈЕ ВУЈАДИНОВИЋ, БалканКулт Фондација
ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА 

Сала легата Романа Соретића
6. новембар 2018. у 19 часова 

улаз слободан




Изложба ЗАБОРАВЉЕНИ ХЕРОЈИ


Трећи део трилогије са темом Великог рата чији је аутор Димитрије Вујадиновић (Балкан Култ Фондација) биће отворена, у склопу Манифестације "3. Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове" у организацији Храма Силаска Светог Духа на апостоле (Грчка црква) и Завичајног музеја Рума, у уторак 6. новембра 2018. у 19 часова, у сали легата Романа Соретића Тема ове треће изложбе, а румљани су имали прилику да виде и предходне две "Хлеб у Великом рату" и "СРПКИЊА – хероина Великог рата", јесу судбине хероја који су успели да преживе Велики рат.
Крај Великог рата Србија је дочекала на страни победника, но, жртве које је Србија поднела биле су тешке и утицале су на даљу судбину српског народа. Циљ ове документарне изложбе је да постави етичка питања послератног периода Србије. Шта се догодило после склапања мира са вредностима за које су се српски војници, официри и народ несебично жртвовали у Великом рату? Која је судбина задесила преживеле хероје у новоформираној држави Југославији - од Војводе Мишића, Милунке Савић, Михаила Маџаревића до Момчила Гаврића, Арчибалда Рајса, Далфе Иванић, Драгутина Марића и непознатих јунака? Наши историчари и политиколози нису се посебно бавили овим питањима и ова тема се веома ретко и данас јавно поставља.
Говорећи о изложби, њен аутор Димитрије Вујадиновић, каже да га је као културолога највише интересовао Велики рат с аспекта културног идентитета и етичке вертикале једног друштва и додаје да му је задовољство што је дао скроман допринос у очувању сећања на људе који су свој живот дали за Србију.


Нема коментара:

Постави коментар