среда, 28. август 2019.

Отворена 47. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА- БОРКОВАЦ 2019


Почела 47. Ликовна колонија "Борковац"
Тема овогодишње Ликовне колоније „Борковац“ је „Идејна решења израде накита, самосталног накита или накита као апликације за одећу“. Ове године учесници су ученици Школе за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог СадаШколе примењених уметности из Шапца, ССШ „Бранко Радичевић“ из Руме и Гимназије „Стеван Пузић“ из Руме. Са ученицима ће бити и њихови професори Лидија Станковић из Новог Сада, Анђелка Стојаковић из Гимназије, Жељко Радић и Оливера Амиџић из „Бранкове“ школе.
„Ове године су учесници колоније ученици са својим професорима, алиакценат овог пута стављамо на ученике“, рекла је Бранислава Коњевић, директорка Завичајног музеја „Рума“.
„Од трикотаже „Беић“ добили смо 30 женских мајица које ће ученици украшавати. Сваки ученик ће Музеју оставити своја четири идејна цртежа, једну мајицу и комад накита који ће направити. Стручни жири ће одредити најбољег. Биће три оцене: оцена за идејни цртеж, оцена за мајицу и оцена за комад накита. Када се те оцене саберу добиће се победник овогодишње Ликовне колоније“, казала је директорка Музеја.
Лидија Станковић, професорка у уметничкој школи „Богдан Шупут“ у Новом Саду учествује на Колонији са своја два ученика, Радославом и Аном.
„Пробаћемо да осмислимо нешто интересантно и лепо. Ова Колонија је велики подстрек, поготово за младост јер данас је веома тешко пронаћи прави изазов и повезивање културне баштине и нечег што је ново, а њима сваки тај изазов пуно значи, не само за сада, него и за њихову будућност“, изјавила је Лидија Станковић.
„Стављен је акценат на ученике који су моделари одеће“, казала је Оливера Амиџић, професорка из „Бранкове“ школе.
„Сматрамо да је ово јако велики подстрек и да треба од малих ногу неговати културу, уопште културу живљења и сарадње, уметности и да другачије гледају на целу причу. Ликовне колоније су намењене афирмисаним уметницима, али ово је сад мали искорак који показује да желимо да их уведемо у свет уметности и да их нисмо оставили да размишљају о неким другим стварима, треба их упутити“, рекла је Оливера Амиџић.
Ана Еремић из Петроварадина, ученица четврте године средње школе „Богдан Шупут“, смер текстил, први пут учествује на колонији где се ради са накитом.
„Ишла сам на разне радионице примењених уметности, да ли је у питању одећа, књижевност, креативне ствари, али ово ми је прва колонија за накит. Иначе код куће продајем накит и ово ми је нешто ново јер никад нисам имала конкретно прилику да се бавим накитом, чудно је, другачије, али креативно у сваком смислу“, изјавила је Ана Еремић.
преузето са сајта Општине Рума
http://www.ruma.rs

Нема коментара:

Постави коментар