среда, 21. август 2019.

Отворена изложба БОЈЕ ЛЕТЊЕГ ПЕЈЗАЖА

У сали Легата Миливоја Николајевића Завичајног музеја Рума 20. августа отворена је изложба слика "БОЈЕ ЛЕТЊЕГ ПЕЈЗАЖА", академског сликара, победника 46. ликовне колоније Борковац, Јана Агарског. 

Изложбу можете посетити у наредних месец дана. 
Улаз је бесплатан.                                       











"Боје летњег пејзажа" - Богатство колорита победника 46. Ликовне колоније „Борковац"

У Завичајном музеју Рума синоћ је отворена самостална изложба Јана Агарског, победника 46. Ликовне колоније „Борковац". Уметник из Старе Пазове,чије стваралаштво карактеришу стилизовани пејзажи са изразито наглашеним колоритом, се представио са 40 радова који су наменски сликани за изложбу у Руми.
„Практично слике нису реалан приказ неког простора, мада крећем од реалног простора пејзажа, а онда га трансформишем и покушавам од тога направим неку стилизацију, симбол или знак. Имам апстрактне површине које су богате бојом и онда се у том простору појављује нешто што би могло да буде дрво, дa би то било прихватљиво публици. Играм се са бојама, а користим комплементарне боје, структуру на слици, истражујем и имам мотив који се појављује у разним варијантама и комбинацијама јачег или слабијег светла, од вечерњих или неких јутарњих измаглица. Ја волим колорит и то покушавам да прикажем, а техника је акрил на платну, а те боје су по колориту јаче од уља на платну", каже Агарски, добитник плакете са ликом Миливоја Николајевића.
На свечаном отварању изложбе Александра Ћирић, из Завичајног музеја Рума, прочитала је критику историчарке уметности Анђелке Стојаковић, која је била чланица жирија прошлогодишње Ликовне колоније "Борковац".
„Бити уметник значи бити слободан, стварати вођен властитом унутрашњом спознајом стварности и бојити свет својим колоритом. Јан Агарски, академски уметник и педагог, припадник средње генерације уметника исказује своју визију природе на изложби „Боје летњег пејзажа". Користећи традиционалну тему кроз најчешће комплементарни однос боја, слојевитим сликањем, каткад мрљама и слободним потезима, Агарски ствара један чудесни свет стилизованих пејзажа где мотив обликује боја. Боја која посматрача може подсетити на колорит Гогена, а покрети четкице на одјеке неоимпресиониста. Уметник наглашеним колоритом ствара разиграну структуру која трепери пред очима публике, стварајући осећај топлине, хармоније и мира", наводи се у критици Анђелке Стојаковић.
Изложба је организована у оквиру програма овогодишњег Културног лета који заједнички реализују културне установе у нашој општини.
Радове Агарског румска публика може погледати у наредних месец дана у Завичајном музеју Рума.

21. август 2019.
текст преузет са сајта Општине Рума

Нема коментара:

Постави коментар