уторак, 10. мај 2016.

Манифестација "Музеји Србије 10 дана од 10 до 10" и у РумиЗавичајни музеј Рума и ове године је узео активно учешће у манифестацији „Музеји Србије 10 дана од 10 до 10“, која траје од 12. до 21. маја 2016. године. Манифестацију прати са три програма, изложбе из својих фондова (археолошко – историјског, уметничког и етнолошког).
Источни Срем (археологија и картографија)“ – отварање ће битиприређено 12. маја 2016 године, са почетком у 19 часова, у сали легата Федора Соретића, а представља историјско - археолошку изложбу која презентује старе карте овог дела Срема, са ознакама античких и средњовековних градова, данашњих археолошких локалитета. Уз карте је ће бити изложени предмети из фонда археолошког одељења, који потичу са четири најважнија археолошко историјска локалитета, од Гомолаве, Басијане, Врцалове Воденице до Купиника.
Уметничко наслеђе – сликарски легати Завичајног музеја Рума– отварање је предвиђено 17. маја 2016. године, у сали легата Миливоја Николајевића са почетком у 19:30, изложба обухвата дела из пет сликарских легата уметничког одељења завичајног музеја Рума, која представљају уметничко наслеђе које протоком времена све више добија на вредности и смислу постојања. Представљају се дела из легата Миливоја Николајевића, Др Романа Соретића, Бранислава Макеша, Бранке Колунџић и Федора Феђе Соретића.
Етнолошко наслеђе – пешкири из збирке завичајног музеја Рума“ – отварање је такође 17. маја, са почетком у 20 часова, изложба предмета из текстилне збирке Етнолошког одељења, а представља причу о пешкирима кроз контекстуализацију њихове употребне, украсне и обичајне функције.

Нема коментара:

Постави коментар