понедељак, 19. јул 2021.

Културно летo 2021: МОНОДРАМА “ИМА ЈЕДНА ЗЕМЉА”

 организатор програма: Градска библиотека "Атанасије Стојковић" Рума

место одржавања: Завичајни музеј Рума
лапидаријум
средa 21. јула у 20 часова 


  МОНОДРАМА

“ИМА ЈЕДНА ЗЕМЉА”

 

У оквиру Културног лета 2021. у лапидаријуму Завичајног музеја, у среду 21. јула у 20 часова, глумац Јовица Јашин извешће монодраму “Има једна земља” по тексту из књиге “Писма из Србије” Бојана Љубеновића.

"Главни јунак ове представе је Љубеновићев измишњени странац, који хируршком прецизношћу, на духовит и луцидан начин, сецира српску стварност, указујући публици на овдашње парадоксе, аномалије и врлине. Духовит је на моменте, а сатиричан читаво време и обрнуто, па се публици чини да се уместо у позоришту налази пред великим огледалом у коме непрестано види себе. Гледаоцу ће се тај одраз понекад свидети, а понекад не, али ће на крају иоак морати да призна да је то он, ма колико му то тешко пало.
“Има једна земља” је духовита и опора, узима се као горки лек, али гарантује да ће после ње свакоме ко је погледао бити боље.” (Александар Чотрић)

БОЈАН ЉУБЕНОВИЋ (1972.) уредник је рубрике ТРН и стране хумора у “Вечерњим новостима”. Члан је удржења књижевника Србије. Превођен је на италијански, словеначки, бугарски језик. Заступљен у бројним антологијама сатире. Сарадник је и интернет портала ЕТНА и ЊУЗ.НЕТ. Више од једне деценије радио као новинар у служби за информисање Скупштине града Београда, био главни и одговорни уредник “Грочанских новина” писао колумне у “Борби”... Аутор је бројних књига афоризама и добитник великог броја награда за свој рад.

ЈОВИЦА ЈАШИН (1949.) члан позоришних кућа: Кикинда, Тузла и Зрењанин. У позоришту одиграо око деведесет улога. Играо на филму и у ТВ серијама у продукцији РТВ Сарајево и Београд. Члан ансамбла Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина од 1993. године.
Значајна су му остварења у представама по текстовима Нушића, Крлеже, Брешана, Стерије, Христића, Шекспира...
У сопственој продукцији реализовао је монодраме “Паорска грозница”, по тексту Радивоја Шајтинца и “Франше д'Епера на Јужном Булевару” Александра Поповића са којима је постигао значајне успехе на домаћим фестивалима у окружењу.
 

Нема коментара:

Постави коментар