понедељак, 19. август 2024.

ВЕЧЕРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
уторак и среда 20 и 21. август 2024. у 20 часова
улаз слободан

ВЕЧЕРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА
избор са XXIV Међународне смотре археолошког филма


У сарадњи са Народним музејем, 20. и 21. августа 2024. године, са почетком од 20.00 часова, у лапидаријуму Завичајног музеја Рума биће одржане Вечери археолошког филма. Публика ће кроз краткометражне документарне филмове имати прилику да се упозна са новим открићима и различитим темама из света археологије.



Прве вечери, 20. августа, биће приказани следећи филмови:

Археологија: 140 година Српског археолошког друштва
Режија: Растко Шејић
Србија 2024.
Трајање: 45 минута
Група врхунских интелектуалаца и научника археолога нове генерације удружила се у јавном фронту за одбрану археолошког наслеђа у Србији, које је угрожено пљачком дивљих копача, неконтролисаном урбаном и инфраструктурном изградњом, као и пропагандом лажне историје, а пре свега због недостатка поштовања закона. Баштинећи традицију Српског археолошког друштва дугу 140 година, у земљи у којој је свега 250 археолога ангажовано на заштити културног наслеђа, успели су да значајно утичу на промену законодавства у овој области. Слободно заступајући своје традиције, борбе, успехе и изазове, у атмосфери неокласицистичке урбаности града Сомбора, двадесетак представника САД показује изузетну храброст и одлучност да учине све у јавном интересу како би сачували културно наслеђе. Овај документарни филм део је мини серије „АрхеологИја“ која истражује напоре ове борбене организације у очувању вишеструко угроженог археолошког наслеђа Србије.

Рудник кнеза Лазара
Режија: Фондација Неозоик
Србија 2023.
Трајање: 8 минута
Какве везе имају планина Рудник и Кнез Лазар? Ко је све ту живео и копао руду пре њега? Чиме је мерено сребро? Ко је Жарко Мерешић и како се везује за Кнеза Лазара? О свему томе причамо у новој епизоди Журнала, у којој смо посетили музеј Рудничко-таковског краја у потрази за занимљивим археолошким предметима ван Београда, који нам могу испричати невероватне приче из прошлости!

Друге вечери, 21. августа, биће приказани следећи филмови:

Госпођа из Плочника
Режија: Соња Ристић, Јулка Кузмановић Цветковић
Србија 2023.
Трајање: 40 минута
Документарни филм „Госпођа из Плочника“ намењен је најширој публици са циљем да се упозна са винчанском културом, односно са животом у неолиту. Симбол археолошког налазишта у Плочнику је статуета жене од печене глине. Филм приказује живот у неолиту из визуре "Госпође из Плочника" коју тумачи Анђела Новаковић.

Атеница: Гроб за кнеза
Режија: Фондација Неозоик
Србија 2023.
Трајање: 12 минута
У време највећег процвата античке Грчке, на простору данашње Србије живе племена о којима не знамо много, јер иза себе нису оставили писане трагове. Међутим, археолошки предмети говоре нам да су они итекако били повезани са својом околином - од Црног мора на истоку, преко античких грчких градова, све до Балтика и простора централне Европе. О томе посебно сведоче тзв. "кнежевски гробови" откривени у Атеници код Чачка. А ко је у њима сахрањен, зашто је изнад направљено вештачко брдо пречника 70 м и какви су све невероватни предмети похрањени заједно са њима.

Позивамо вас да не пропустите ове изузетне вечери и да заједно кренемо на незаборавно путовање у прошлост кроз ове јединствене документарне филмове.

Нема коментара:

Постави коментар