среда, 12. мај 2021.

Изложба: "ХИБРИДНИ СВЕТ ГОМОЛАВЕ - наслеђе као инспирација"

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
од 12. до 18. маја 2021. године

Манифестација
МУЗЕЈИ ЗА 10



Изложба: 
"ХИБРИДНИ СВЕТ ГОМОЛАВЕ 
- наслеђе као инспирација"

У оквиру манифестације "Музеји за 10", данас је у Завичајном музеју Рума отворена уметничко - археолошка изложба "Хибридни свет Гомолаве - наслеђе као инспирација" уметника Филипа Ткалца и кустоса археолога Завичајног музеја Рума Уроша Николића.
Уметник Филип Ткалац, кустос археолог Завичајног музеја Рума Урош Николић и директорка Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић су у присуству медија, уз поштовање епидемиолошких мера, отворили изложбу. Кустос археолог Урош Николић је на изложби представио предмете из фундуса нашег Музеја који су пронађени на археолошком локалитету Гомолава у Хртковцима. Уметник Филип Ткалац изложио је 13 радова насталих белим сувим пастелом на црном хамеру и сваки прати оригиналан текст и скица рађени тушем.
Филип Ткалац - дипломирани мастер ликовни уметник, истакао је да је серијом ових радова желео да прикаже како би изгледала будућност ако бисмо драстично употребљавали генетски кибернетички инжењеринг. Инспирација за настанак ових занимљивих радова је двоглава неолитска статуета, са археолошког налазишта Гомолава у Хртковцима, једна од најстаријих хибридних статуета на свету.
Изложба ће бити доступна за посетиоце до 30. јуна 2021. године.
Музеј је отворен за посетиоце уз обавезно поштовање епидемиолошких мера заштите.
Улаз је бесплатан.








Нема коментара:

Постави коментар