четвртак, 13. мај 2021.

Изложба: "Етнографско наслеђе Косова и Метохије"

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
од 12. до 18. маја 2021. године




Манифестација
МУЗЕЈИ ЗА 10

Изложба:
 "Етнографско наслеђе Косова и Метохије"


У оквиру манифестације "Музеји за 10" у Завичајном музеју Рума данас је отворена гостујућа изложба Музеја у Приштини са привременим седиштем у Етнографском музеју у Београду "Етнографско наслеђе Косова и Метохије".
Ауторка изложбе истиче да је Музеј у Приштини, трудом и радом врсних кустоса, успео да оформи фантастичну збирку са преко 30.000 предмета. Након НАТО бомбардовања принуђени су да напусте своје домове, као и матичну зграду, те су од 1999. године нашли уточиште у Етнографском музеју у Београду и од тада тамо несметано раде. Запослени Музеја у Приштини се већ 22 године труде да чувају и штите наше културно благо приређујући разноразне изложбе у земљи и иностранству, као и бавећи се издавачком делатношћу где су издали веома значајне монографије, књиге, студије и публикације.
Аутор изложбе, кустос етнолог Музеја у Приштини Мина Дaрмановић, публици је представила 21 клирит фотографија комплета сеоске и градске ношње, као и појединачних предмета који потичу из XIX и почетка XX века. Представљени су Косово и Метохија као област која је на раскрсници где су се укрштали разни путеви, као и културни утицаји и посебна је по разноликости народних ношњи. Изложен је и део накита који је украшавао одећу, накит за главу, наушнице, ланци, привесци, наруквице, итд.
Изложба ће бити доступна посетиоцима до 13. јуна 2021. године.
Улаз је бесплатан!













Нема коментара:

Постави коментар