понедељак, 25. октобар 2021.

Изложба "Рума у рату 1941-1944"

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
среда 27.октобар 2021
сала легата др Романа Соретића
улаз слободан

ИЗЛОЖБА

РУМА У РАТУ 1941-1944

    Ове године навршило се 80 година од напада Хитлерове Немачке на Краљевину Југославију када је бомбардовањем Београда и уласком окупаторских трупа почео Други светски рат у нашој земљи. Учесници и савременици ових догађаја данас су веома ретки а новије генерације ово време полако препуштају забораву.
    Завичајни музеј Рума, који се, између осталог, бави и неговањем културе сећања, приредио је меморијалну изложбу „Рума у рату 1941-1944“. 
    Путем оригиналних фотографија, грађе, оружја и опреме приказани су догађаји током четири ратне године у Руми и селима румског среза. Акције партизанских десетина, настанак партизанских одреда, блокаде и пустошења села од стране окупатора, хапшења, стрељања и одвођења у логоре сегменти су изложбене поставке који упечатљиво приказују овај период. Посебан сегмент изложбе представља меморијални део посвећен стрељаним родољубима који осим фотографија, грађе и оригиналних керамичких плочица са првобитног споменика стрељаним жртвама садржи и видео презентацију.
    Свечано отварање изложбе заказано је на Дан ослобођења Руме у Другом светском рату – 27. октобар текуће године у 18 часова. 
    Изложба ће трајати до 30. новембра 2021.

 

Нема коментара:

Постави коментар