четвртак, 28. октобар 2021.

Отворена изложба РУМА У РАТУ 1941-1944.

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
среда 27.октобар 2021
сала легата др Романа Соретића
улаз слободан

Отворена изложба 
РУМА У РАТУ 1941-1944.

На дан ослобођења Руме у Другом светском рату, 27. октобра, отворена је изложба "Рума у рату 1941 - 1944". На свечаном отварању изложбе многобројној публици музеја обратили су се аутор изложбе Снежана Јанковић - кустос историчар, директор Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић, секретар СУБНОР-а Предраг Вукмирић и заменик председника Општине Рума Александра Ћирић.
Путем оригиналних фотографија, грађе, оружја и опреме приказани су догађаји током четири ратне године у Руми и селима румског среза. Акције партизанских десетина, настанак партизанских одреда, блокаде и пустошења села од стране окупатора, хапшења, стељања и одвођења у логоре сегменти су изложбене поставке који упечатљиво приказују овај период. Посебан сегмент изложбе представља меморијални део посвећен стрељаним родољубима који осим фотографија, грађе и оригиналних керамичких плочица са првобитног споменика стрељаним жртвама садржи и видео презентацију.
Изложба ће бити отворена до 30. новембра.
Улаз је слободан.
 









Меморијална изложба коју и те како вреди погледати


Изложбом "Рума у рату 1941-1944" Завичајни музеј Рума је на веома пригодан начин обележио 27. октобар, значајан датум у историји града, дан када је наш град ослобођен пре 77 година у Другом светском рату.

Сјајном меморијалном изложбом путем оригиналних фотографија, грађе, оружја и опреме приказани су догађаји током четири ратне године у Руми и селима румског среза.

Изложбу је отворила Александра Ћирић, заменица председника Општине Рума нагласивши том приликом да је наша обавеза да знамо историју нашег града, да чувамо сећање на све оне наше хероје који су водили битке за ослобођење.

"Завичајни музеј се још једном побринуо да на занимљив начин свима приближи један од најзначајних периода у новијој историји Руме. Логично се намеће закључак да је слобода, без сумње,  највећа тековина који су нам наши преци оставили  и зато је наша дужност да чувамо слободу свог народа, као што смо у обавези и да поштујемо све невине жртве и оне хероје који су своје животе положили у тој тешкој борби", казала је Александра Ћирић.

Изложба поводом осам деценија од почетка рата у Југославији и 77. година од ослобођења Руме је обухватила све оно што је било значајно за наш град и општину у времену од 1941. до 1944. године, оценила је директорица Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић.

Сама ауторка изложбе Снежана Јанковић, кустоскиња историчарка, каже да је намера била да се евоцирају успомене, те да је поред музејске грађе изложбу помогао и Војни музеј.

"Трудили смо се да прикажемо битније догађаје који су се десили у нашем граду и селима. Срем је познат по покрету отпора, а 1942. године чак и средиште отпора у Војводини,  а наша села су била потпора и главна база борцима посебно активистима НОП. Имамо и сегмент који говори о жртвама, то су наши суграђани из Руме и околних села који су стрељани посебно имамо оне стрељане из августа  42. када је стрељано 185 наших суграђана, а у мајском терору који је претходио стрељани су чланови покрета отпора млади скојевци и комунисти. Ту имамо и фотографије стрељаних. Приказали смо и неколико села, односно упад окупаторских власти у њих. У последњем делу је сам крај рата када већинско немачко становништво напушта град. Напустили су га организовано у октобру у три групе, недуго после тога улази ослободичка војска НОВ и ПО заједно са Црвеном армијом и тиме се изложба завршава. Мали део се односи на првих неколико дана по ослобођењу Руме", рекла је Снежана Јанковић.

О Руми у Другом светском рату је говорио и Предраг Вукмирић, секретар СУБНОР Рума  који је хронолошки прошао кроз четворогодишњи период, подсетивши на репресије и велика страдања невиних грађана која су у Руми трајала све до краја октобра 1944. године и до коначног ослобођења града од стране партизана.

Изложбу и те како вреди погледати и сви заљубљеници у историју и културу могу то учинити у Завичајном музеју до 30. новембра.

преузето са сајта Општине Рума


Нема коментара:

Постави коментар