четвртак, 6. април 2023.

Изложба: РУМСКИ НОВИНСКИ ОГЛАСИ У ПРОШЛОСТИ

организатор: Завичајни музеј Рума
место дешавања: велики хол Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми
датум и време: понедељак 10. април 2023, од 19:00 часова.

Изложба

РУМСКИ НОВИНСКИ ОГЛАСИ У ПРОШЛОСТИ

У понедељак, 10. априла у 19 часова отварање изложбе "Румски новински огласи у прошлости". Аутор изложбе је Ђорђе Бошковић, музејски саветник, историчар. Изложба ће бити одржана у Холу Културног центра "Брана Црнчевић" у Руми и биће отворена до 24. априла 2023. године.
Изложба "Румски новински огласи у прошлости" обухвата 19 паноа са огласима изабраним из штампе. Уз аутентичне огласе, на појединачним местима су уз њих придодате фотографије оглашивача, њихових радњи и документи који се односе на њихово пословање. Најстарији румски огласи датирају из 60-их година XIX века и потичу из новосадског листа Застава и локалних, попут: Радикал, Весник Соколског друштва Рума, Соколска застава, Застава Српске трговачке омладине, Немачки народни лист (Deutsche Volksblatt für Syrmien), календара (Рад и Ратар) и књига. Најчешћи језик огласа је био српски и немачки.
Отварање изложбе је прилика да се запутите кроз историју огласа у Руми и да сазнате више о начину на који су оглашавали своје послове бројни предузетници, радње и фабрике у прошлости.

Нема коментара:

Постави коментар