понедељак, 10. април 2023.

Отворена изложба РУМСКИ НОВИНСКИ ОГЛАСИ У ПРОШЛОСТИ

организатор: Завичајни музеј Рума
место дешавања: велики хол Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми
датум и време: понедељак 10. април 2023,

Отворена изложба 

РУМСКИ НОВИНСКИ ОГЛАСИ У ПРОШЛОСТИ

Вечерас је у холу Културног центра у Руми отворена изложба "Румски новински огласи у прошлости" аутора Ђорђа Бошковића, музејског саветника, историчара. На отварању изложбе присутне је поздравио Урош Николић, директор Завичајног музеја Рума, а потом је аутор изложбе говорио о њеној садржини. Изузетна нам је част што је изложбу свечано отворила Александра Ћирић, председница Општине Рума.
Изложба се састоји од 19 паноа са огласима одабраних из штампе, који су приказани заједно са аутентичним фотографијама оглашивача, њихових радњи и докумената који се односе на њихово пословање. Најстарији румски огласи датирају из 60-их година XIX века и потичу из новосадског листа Застава, као и локалних медија попут Радикала, Весника Соколског друштва Рума, Соколске Заставе, Заставе Српске трговинске омладине, Немачког народног листа (Deutsche Volksblatt für Syrmien), календар и књига. Најчешћи језик огласа био је српски и немачки.
Ова изложба сведочи о мултикултуралности Руме, као и о развијености града, трговине и занатства у прошлости и представља јединствену историју Руме.







Нема коментара:

Постави коментар