недеља, 21. мај 2023.

Предавањa: Фармацеутски и архелошки легати Завичајног музеја Рума

организатор: Завичајни музеј Рума
место дешавања: велики хол Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми
датум и време: петак 19. мај 2023.

Одржанa предавањa:
Фармацеутски и архелошки легати Завичајног музеја Рума

У склопу манифестације "Музеји за 10", са темом "Музеји, одрживост, благостање",  Завичајни музеј Рума одржао је још два предавања о својим легатима. Овог пута у питању су фармацеутски и архелошки легати.

Предавање о археолошком легату Драгана Томашевића, приредио је археолог Лазар Марковић. Публика је имала прилику да на веома занимљив и иновативан начин сазна више о животу самог легатора, његовим истраживањима и начину на који је збирка доспела у музеј. Током предавања су представљени и неки од најдрагоценијих експоната из овог легата.
Друго предавање, о др Милану Мићићу, приредио је Драгомир Јанковић, музејски саветник - историчар уметности. Посетиоци су имали прилику да сазнају више о животу др Мићића, његовом раду и великој жељи да збирку фармације претвори у музеј. Током предавања су представљени предмети из збирке које је др Мићић поклонио нашем музеју. Осим тога, посетиоци су упознати са значајем његовог дела "Фармација у Срему 1759 - 1918".
Вече је било пуно информација и историјских успомена, што је посетиоцима пружило јединствен увид у богатство и значај ова два легата.











Нема коментара:

Постави коментар