недеља, 14. мај 2023.

Одржано предавање О уметничким легатима Завичајног музеја Рума

организатор: Завичајни музеј Рума
место дешавања: велики хол Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми
датум и време: субота 13. мај 2023.

Одржано предавање 
О уметничким легатима Завичајног музеја Рума

У Холу Културног центра "Брана Црнчевић" у Руми, у оквиру манифестације "Музеји за 10", одржано предавање о уметничким легатима Завичајног музеја Рума. Предавање је припремио Драгомир Јанковић, музејски саветник у пензији.
Даривање својих ликовних остварења за уметнике је могућност да по свом личном избору образују представу о свом опусу и себи самима. Предавање Драгомира Јанковића публици представља одраз живота и стваралаштва уметника, односно један делић слике о уметницима и њиховим биографијама. Одговарајућа пажња посвећена је и историјату поклоњених колекција.
Предавање је било изузетна могућност да се публика упозна са ликом и делом свих шест уметничких легата Завичајног музеја Рума. Представљени су легати: Миливоја Николајевића, Др Романа Соретића, Бранислава Макеша, Бранке Колунџић, Федора Феђе Соретића и Милана Бесарабића.
На крају предавања Јанковић је истакао велики значај музејских легата и важност презентације истих. Музеј ће новом сталном поставком бити једна целина. Како би легати били доступни широј јавности потребно је размишљати о додатном простору где би они могли бити стално изложени. А и како би музеј у будућности могао примити још легата и проширити свој фонд.
Следеће недеље, тачније 19. маја у 19 часова, публици ће бити представљена још 2 легата Завичајног музеја Рума, то су легат Драгана Томашевића и легат др Милана Мићића.








Нема коментара:

Постави коментар