субота, 8. јул 2023.

Одржано предавање: РУМСКИ СОКОЛИ И ЊИХОВО НАСЛЕЂЕ

организатор: Завичајни музеј Рума
место дешавања: башта Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Рума
датум: петак 7. јул 2023

Одржано предавање
РУМСКИ СОКОЛИ И ЊИХОВО НАСЛЕЂЕ

У препуној башти Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" у Руми, Александра Ћирић, председница Општине Рума и кустос историчар, одржала предавање под називом "Румски соколи и њихово наслеђе".
На предавању је било речи о оснивању соколских друштава у Руми 1905. године. Српски соко и Хрватски соко основани су са свешћу о важности једнакости међу мушкарцима и женама. Ова организација је имала за циљ стварање физички здраве нације, а спортски резултат није био примарни циљ. Током двадесетих и тридесетих година прошлог века, соколска друштва су процветала у целој земљи, а у Руми су се Српско и Хрватско друштво спојили у Соколско друштво Рума.
На предавању је било посебно истакнуто културно наслеђе соколског удружења које је било активно у нашем граду током прве половине прошлог века. Завичајни музеј Рума чува вредне предмете који сведоче о том делу наше прошлости. Током вечерашњег предавања, публика је имала прилику да се упозна са три најзначајнија артефакта. Повеља о изградњи Соколског дома у Руми и две заставе које су симболично повезане са соколским покретом.
Такође смо имали прилику да се упознамо са соколским наслеђем које није сачувано - Соколски дом који је био кратког века, али великог значаја за румски соколски покрет и друштво тог времена.
Промене у друштвеним околностима и државном уређењу довеле су до промене односа према соколским друштвима. Нажалост, након Другог светског рата, некада славна организација је доживела забрану рада.
Вечерас смо имали прилику да се упознамо са овим изузетно важним делом историје Руме, јер богата историја румског соколског друштва је неизоставан део културног наслеђа нашег града.











Нема коментара:

Постави коментар