петак, 7. јул 2023.

Предавање: Румски соколи и њихово наслеђе

организатор: Завичајни музеј Рума
место дешавања: башта Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Рума
датум и време: петак 7. јул 2023 у 20 часова

предавање
Румски соколи и њихово наслеђе

У оквиру манифестације “Румско културно лето", Александра Ћирић, кустос историчар, приређује предавање "Румски соколи и њихово наслеђе". Предавање ће бити одржано у петак, 7. јула, у 20 часова, у башти Градске библиотеке "Атанасије Стојковић".
Идеја овог излагања је презентација наслеђа, фокусирајући се на артефакте соколског удружења које је активно било у нашем граду током прве половине прошлог века. Завичајни музеј Рума чува вредне предмете који сведоче о овом делу прошлости нашег града, а публика ће имати прилику да се упозна са три најзначајнија:
Повеља о изградњи Соколског дома у Руми - представља изузетно значајан документ који сведочи о успеху рада румског соколског друштва и утицају водећих чланова друштва.
Две заставе које су сачуване, а представљају битан симбол соколског покрета, пружају нам увид у богату историју овог друштва.
Биће речи и о соколском наслеђу које није сачувано – Соколски дом који је био кратког века али великог значаја за румски соколски покрет и ондашње друштво. Његова изградња својеврсно је сведочанство о успешном раду румског соколског друштва и утицају и реномеу водећих чланова друштва.

Нема коментара:

Постави коментар