субота, 20. јул 2024.

Отворена изложба "Омоти"

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
петак 19. јули 2024

Отворена изложба "Омоти"


У Завичајном музеју Рума отворена изложба "Омоти", ауторке др Драгане Купрешанин из Београда, једне од водећих савремених уметница у Србији. Присутну публику поздравио је Урош Николић, в. д. директор Завичајног музеја Рума, а потом је ауторка говорила о изложби.
Циклус "Омоти", започет 2016. године, истражује преплитање ликовног и примењеног уметничког израза. Радови у овом циклусу оживљавају графички дизајн паковања из југословенског периода, док истовремено истражују релацију између форме и садржаја.
Слике у овом циклусу карактерише векторска графика која симулира серијску производњу амбалаже, уз референце на Маљевичево дело "Плави троугао и црни квадрат". Троугао симболизује садржај, док квадрат представља унутрашњост паковања, стварајући јединствену целину која истражује односе између дизајна и слике.
Изложба "Омоти" наглашава интеракцију између ликовног и примењеног уметничког израза, кроз дуготрајност садржаја амбалаже у графичком дизајну и ликовну вредност у слици. Посетиоци ће имати прилику да виде како паковање производа може да пренесе иконичке поруке и истовремено служи као уметничко дело.








Нема коментара:

Постави коментар