петак, 19. јул 2024.

ДИГИТАЛНЕ ГРАФИКЕ "ОМOTИ" ДРАГАНЕ КУПРЕШАНИН

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМАГЛАВНА 182, Рума
петак 19. јули 2024. 19 часова
улаз слободан

ДИГИТАЛНЕ ГРАФИКЕ 
"ОМOTИ" 
ДРАГАНЕ КУПРЕШАНИН

Драгана Купрешанин из Београда, једна је од истакнутих савремених уметница у Србији. Дипломирала је на Вишој школи ликовних и примењених уметности у Београду, специјализирала на Факултету ликовних уметности у Београду, докторске академске студије завршила је на Факултету примењених уметности у Београду 2021. године. Излагала је на више десетина самосталних изложби и учествовала на више стотина групних националних и међународних изложби, фестивала и ликовних колонија у земљи и иностранству. Бави се стрипом, графичким дизајном, цртежом и сликарством.
Циклус "Омоти" започет је 2016. године и истражује односе између ликовног и примењеног уметничког израза. Основна поставка овог опуса је релација форма-садржај, која реактуелизује графички дизајн паковања југословенског периода, а затим се враћа ка слици као чистом саставу ликовних елемената. Радови у овом циклусу комбинују форму (дизајн паковања) као истовремено ликовни и контекстуални садржај дела, показујући како паковање производа садржи иконичке поруке за потрошача.
Сваку слику карактерише векторска графика која симулира серијску производњу паковања амбалаже, уз референце на Маљевичево дело "Плави троугао и црни квадрат". Троугао представља садржај, а квадрат унутрашњост паковања, стварајући целину која истражује односе дизајна и слике. Изложба "Омоти" показује повратну спрегу ликовног и примењеног, кроз трајање садржаја амбалаже у графичком дизајну и ликовност као трајање у слици.
Изложба ће трајати до 2. августа 2024. године.

Нема коментара:

Постави коментар