петак, 21. април 2023.

Презентација археолошких радова на локалитету Аџине њиве

организатор: Завичајни музеј Рума
место дешавања: конференцијска сала Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми
датум и време: уторак 25. април 2023, 19 часова

Презентација археолошких радова 
на локалитету Аџине њиве


Завичајни музеј Рума организује презентацију археолошких радова на локалитету Аџине њиве - Брајково 2, у атару села Кленак у уторак 25. априла 2023. године, у Конференцијској сали Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми, са почетком у 19 часова.
На презентацији ће говорити руководиоци истраживања др Драган Милановић, виши научни сарадник Археолошког института Београд, др Мирослав Кочић, управник Центра за археологију „Драгослав Срејовић“ Универзитета у Крагујевцу, Момир Церовић, музејски саветник из Народног музеја Шабац и Урош Николић, в.д. директор Завичајног музеја Рума.
Тема презентације ће бити упознавање јавности са досадашњим резултатима истраживања на локалитету Аџине њиве - Брајково 2. Током 2021. и 2022. године извршена су обимна заштитна археолошка истраживања на траси будућег ауто–пута Рума – Шабац, а том приликом је истражено 5 хектара локалитета који је директно угражен трасом. Предавање ће обухватити приказ хоризонталне и вертикалне стратиграфије, односа са околним локалитетима, као и избор неколико значајних проналазака. Циљ овог скупа је упознавање јавности са досадашњим резултатима археолошких радова, који дају изузетну основу за туристичку презентацију и валоризацију, као и научо истраживачки рад.

Нема коментара:

Постави коментар