среда, 26. април 2023.

Презентован нови археолошки локалитет у општини Рума: Аџине њиве - Брајково 2

У Конференцијској сали Културног центра „Брана Црнчевић“ у организацији Завичајног музеја Рума 25. априла 2023. одржана презентација археолошких радова на новооткривеном локалитету Аџине њиве - Брајково 2.



Синоћ је у Конференцијској сали Културног центра у Руми одржана презентација археолошких истраживања на локалитету Аџине њиве - Брајково 2, у атару села Кленак. Локалитет је заслужено изазвао велику пажњу јавности, те је сала била препуна. Задовољство нам је да су презентацију посетили и представници локалне самоуправе, Александра Ћирић, председница Општине Рума и Стеван Ковачевић, председник Скупштине Општине Рума.

Александра Ћирић, председница Општине Рума, нагласила је значај локалитета, како за научно-истраживачке радове, тако и за туристички потенцијал Општине Рума. Подржавајући прошлогодишње истраживање научног тима, председница Ћирић најавила је наставак обимне реконструкције Музеја, где ће сви пронађени предмети бити трајно смештени и изложени на сталној поставци.
Публици су представљене четири презентације, било је речи о самом историјату истраживања, зашто је баш овај локалитет одабран, представљене су хоризонтална и вертикална хронологија и стратиграфија, представљене су културе које су окупирале простор који је истраживан, шта је све пронађено, приказан је увид у каквој је локалитет корелацији са осталим локалитетима на савском коридору и јужном делу Срема, као и неки од занимљивих налаза.
Урош Николић, в.д. директор Завичајног музеја Рума, истакао је да након годину дана од завршетка теренских истраживања, остало је да се ради на обради материјала и датовању узорака, као и прикупљању документације применом различитих методологија. Археологе који су учествовали на теренским истраживањима очекује огроман посао. Након тога, радиће се на научним радовима који ће бити скупљени у монографију Аџине њиве. Јавност је упозната са истраживањима која су спроведена у периоду од 2021. до 2022. године. Ово је био један од највећих археолошких пројеката у последњих 50 година у Србији. Истражено је око пет хектара локалитета, што је јединствени пример у нашој земљи да је толика површина истражена одједном. Велики напор и труд током 10 месеци непрекидног теренског рада. Свакодневно на терену је било више од 15 археолога и око 60 радника, што је довело до проналажења огромног броја предмета и материјала.

Драган Милановић,виши научни сарадник Археолошког института у Београду, истакао је да је реч о заиста великим истраживањима. Током три фазе истражена је веома велика површина и захваљујући томе пронађено је много разноврсних налаза из различитих периода, неки су заиста и епохални. На тако великој површини откривена су четири велика насеља која су најипозантнија, и то средњи век, конкретно 11 век, антички хоризонт, односно римски период који је заиста дао фантастичне резултате. Имамо треће насеље које је из касног бакарног доба, трећи до четврти миленијум пре нове ере, односно 5000 година старости, и имамо и можда најкомплекснију ситуацију са винчанским насељима, која су старости од преко 7.000 година.

Мирослав Кочић, управник Центра за архологију „Драгослав Срејовић“ на универзитету у Крагујевцу истакао је да овај пројекат није завршен, чак није завршен ни почетак пројекта. Ово је нешто што ће се истраживати дуги низ година, нарочито што јужни Срем и уопште овај део Срема на територији румске општине представља још увек један од недовољно истражених драгуља српске археологије. Постоји још неколико локалитета и управо је то једна од фантастичних ствари око организације винчанске културе где се тренутно покреће ревитализација, Винче, Белог брда и приступа винчанској култури где се Рума истиче као један од драгуља у истраживању Винче, нарочито због ових фантастичних налаза који су пронађени у селу Кленак.

Момир Церовић, археолог музејски саветник Народни музеј Шабац представио је врло интересантан налаз латенску, конкретније келтску пећ за печење керамике (грнчарска пећ). Господин Церовић је истакао да сваки нови локалитет и свака нова сонда да нешто ново, те да за 45 година бављења овим послом, на овом локалитету је пронађено доста тога што је први пут видео. Локалитет је заиста фантастичан за археологију.
Локалитет Аџине њиве је изузетно значајан за српску археологију. Задовољство нам је што су и публика и стручна јавност веома заинтересовани за овај пројекат. Пратите нас и даље, у будућности очекује Вас још додатних информација о пронађеним артефактима са Аџиних њива, а као што је и најављено неки од најзначајнијих проналазака ће бити изложени на сталној поставци Музеја.






Нема коментара:

Постави коментар