среда, 17. јул 2024.

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ "ИСТОРИЈАТ АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА У ОПШТИНИ РУМА"

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
уторак 16. јули 2024. 

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ 
"ИСТОРИЈАТ АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА У ОПШТИНИ РУМА"

У препуном лапидаријуму Завичајног музеја Рума, Лазар Марковић, археолог, одржао предавање којим је публици на иновативан начин пренео сазнања о историјату археолошких истраживања на територији општине Рума.
Кроз причу праћену презентацијом имали смо прилику да завиримо у далеку прошлост и сазнамо интересантне информације о првим локалитетима и истраживачима са територије општине Рума.
Један од првих локалитета који је био у фокусу предавања је Басијана у Доњим Петровцима. Ово предавање је веома заинтересовало публику, те је Марковић обећао да ће одржати и наставак, како бисмо сазнали више о осталим локалитетима и истраживачима који су радили на подручју наше општине.
Урош Николић, в.д. директор Завичајног музеја Рума и кустос археолог, истакао је на крају овог предавања значај археолошких истраживања за науку и археологију. Он је нагласио да је, осим самих проналазака, важно и шта нам они доносе и каква сазнања добијамо њиховим открићима. Археолошка истраживања нам пуно говоре о различитим временским периодима и начину живота људи у то време.
Ово предавање наглашава значај археолошке баштине и потребу за њеним истраживањем и очувањем. Такође, указује на важност ових активности за нас, али и све будуће генерације, које ће добити основу за даља истраживања у овој области.








Нема коментара:

Постави коментар