уторак, 26. јануар 2016.

ИЗЛОЖБАГДЕ СВИ ЋУТЕ ОНЕ ГОВОРЕ
Аутор: Мирослав Митровић, виши кустос Eтнографског музеја у Београду


ЧЕТВРТАК 28. ЈАНУАР 2016. 18 ч.  ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА


Изложбом "Где сви ћуте оне говоре" Етнографски музеј у Београду - Установа културе од националног значаја, јавности је први пут представила одабир гусала из Збирке народних инструмената Музеја. 

Изложба има за циљ да укаже на значај овог јединственог народног инструмента чија је основна улога била пратња епских песама којима су се у недостатку писаних извора, преносиле поруке прошлих времена будућим. У периоду просветитељства и романтизма гусле доживљавају велику афирмацију и од анонимног инструмента прерастају у српски национални симбол. 

На изложби ће се путем представљених експоната указати на комплексна значења и националну културну вредност која се мањала у уоченим периодима. Акценат изложбе и каталога збирке гусала Етнографског музеја је не само на специфичној музичкој компоненти, већ и на доминантном друштвеном карактеру предмета у традиционалној патријархалној породици и на ширем националном нивоу, нарочито у доба формирања српске државе. 

Изложба је подељена у пет целина. Прва целина представља гусле 19. века, време правог гусларства, време Вука и Његоша, Филипа Вишњића и Тешана Подруговића. Друга целина су гусле Првог светског рата. Гусле које су ношене и враћене са Солунског фронта. У овом делу изложбе биће изложене и гусле које припадају Етнографском музеју, а тренутно се налазе у Музеју српска кућа на Крфу. Гусле је израдио војник инвалид 1917. године у Бизерти, Тунис, од војничког шлема. Трећа целина је време између два светска рата, а четврту целину у овом историјском ходу гусала представљају гусле од Другог светског рата до данас. 

Посебну целину чине гусле које су изузетно интересантне по посебном украшавању, необичним материјалима или ликовним техникама
Нема коментара:

Постави коментар