среда, 21. децембар 2016.

Отворена изложба радова са 44. ликовне колоније "Борковац"

Победница 44. ликовне колоније "Борковац" је уметница Босиљка Зиројевић Лечић, професорка на Академији уметности у Новом Саду.

Њој је синоћ у Завичајном музеју Рума уручена плакета са ликом Миливоја Николајевића, а том приликом уприличена је изложба радова са 44. борковачке колоније.
И овогодишња колонија је била тематска, а у фокусу је била геометрија у сликарству. 
Управо геометријом у сликарству победница се бави већ две деценије, а у својим делима Босиљка трага за унутрашњим миром, успостављањем хармоније, изражене чистим ликовним језиком.
"Основни разлог зашто сам прихватила позив за учешће јесте зато што ликовна колонија "Борковац" има јасан концепт. Ја сам одмах након завршетка имала самосталну изложбу у Руми, што ми је једна битна референца. Стога ова награда за мене представља велику част. Сама колонија је била доста занимљива и захваљујући колегама врло и инспиративна. Организатори завређују све похвале, у једном лепом амбијенту имали смо све услове за креативно изражавање", изјавила је награђена уметница.
Једногласну одлуку о победнику је донео жири у саставу Анђелка Стојаковић, Јованка Столић и Драгомир Јанковић, историчари уметности.
"Употребом текстила као градивног елемента, подлога слике постаје примарно подручје објекта - представе, са одређеним специфичностима и квалитетима, мекоће, елестичности, тактилности. У самој организацији простора слике - објекта доминирају геометријске форме које су маркиране спојевима(шавовима) и које се међусобно уклапају једна у другу по систему кључа", наводи се у образложењу одлуке жирија.
На 44. ликовној колонији је учестовало 9 аутора од чега су двоје уметника гости из Републике Хрватске.
Победница 44. ликовне колоније стекла право да у наредној години одржи самосталну изложбу у Завичајном музеју.


текст и слике: Миле Вајагић
Нема коментара:

Постави коментар