субота, 5. март 2022.

Отворена изложба „ПОВЕЉА ЦАРА ФРАНЦА I РУМСКИМ ЗАНАТЛИЈАМА“

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
четвртак 3. март 2022. 19 часова
сала легата др Романа Соретића
улаз слободан


Отворена изложба
„ПОВЕЉА ЦАРА ФРАНЦА I РУМСКИМ ЗАНАТЛИЈАМА“

У Завичајном музеју Рума отварорена је изложба „Повеља цара Франца I румским занатлијама“ аутора Снежане Јанковић вишег кустоса.
Изложбом „Повеља цара Франца I румским занатлијама“ Завичајни музеј Рума представља један од изузетно вредних предмета из свог богатог фонда. Овај значајан документ потиче из 1818. године, на основу њега установљен је цех (удружење занатлија) у Руми и прописане су детаљне одредбе по којим је он функционисао. Издата од стране бечке Дворске коморе, по прописаној форми којом су рађене исправе ове врсте, румска повеља није јединствена али се ипак издаваја својим колоритно осликаним странама и разноврсним декорацијама. Урађена у виду луксузне књиге, веома лепо писана и декорисана пример је врло квалитетног занатско уметничког рада. На 16 пергамент страна калиграфским писмом, на латинском језику, прецизно су исписана правила по којима је организовано и радило румско занатско удружење а наведена су и имена занатлија која су тад имала мајсторско звање. Зато овај својеврсни правилник представља историјски извор првог реда, па уз уметничку има и изузетну историјску вредност.
Посетиоци као централни део изложбе имају прилику да виде оригиналну повељу, а на изложбеним паноима детаљно је приказан њен садржај. Изложба је употпуњена дигиталном апликацијом уз помоћ које су посетиоци у могућности да у електронској форми листају повељу.
Присутну публику на отварању поздравила је директорица Завичајног музеја Бранислава Коњевић, потом је о изложби говорила аутор Снежана Јанковић виши кустос, а изложбу је свечано отворила председница Општине Рума Александра Ћирић осврнувши се на значај овог вредног експоната.Нема коментара:

Постави коментар