уторак, 21. август 2018.

Почела 46. ликовна колонија "Борковац"

У бајковитом амбијенту најпознатијег румског излетишта јуче је почела 46. ликовна колонија "Борковац", најстарија манифестације овог типа, која се у континуитету одржава од 1968. године.
Тема овогодишње Колоније, су мотиви за румске разгледнице, којом ће се ове седмице, бавити 10 уметника - сликара, ликовних педагога из Руме, Старе Пазове, Врдника, Сремских Карловаца, Голубинаца и Власотинца.
Директорица Завичајног музеја у Руми Бранислава Коњевић пожелела је јуче добродошлицу уметницима и открила разлоге због којих су у фокусу овогодишње ликовне колоније "Борковац" мотиви за румске разгледнице.
"Надамо се да ће слике које буду настале у ових шест дана дружења наћи место на будућим разгледницама нашег града. После сваке ликовне колоније и изложбе која се тим поводом организује, радови заврше у депоу Завичајног музеја и на неки начин нису доступни на увид јавности. Управо је то један од мотива зашто смо се ове године одлучили за ову тему, да се ти радови кроз штампу, разгледнице, туристички промотивни и рекламни материјал задрже у граду, буду упечатљив детаљ који ће уједно афирмисати и саму ликовну колонију", казала је Бранислава Коњевић и додала да су у сврху јачег повезивања установа културе са школама овог пута учесници Колоније ликовни педагози.
"Пратимо смернице из Министарства културе, желимо да дамо свој допринос у јачем повезивању установа културе и образовних установа. Пред саму изложбу радова са овогодишње колоније, која се традиционално одржава крајем новембра или почетком децембра, уприличићемо и радионице са ученицима. Морам напоменути да су ђаци и сада добродошли и родитељи или наставници их могу довести ове седмице у наш павиљон уметности овде у излетишту Борковац, где ће деца имати прилику да уживо виде рад ликовних уметника", поручила је Бранислава Коњевић.
Димитрије Коларевић, академски сликар, и доскорашњи саветник у Школској управи Сремског и Јужнобачког округа сматра да је повезивање музејског рада и педагогије занимљива, али и неопходна идеја.
"Сви музеји који постоје у Новом Саду и у неким другим градовима имају увек идеју да укључе омладину, односно децу из школа, да и они буду учесници ликовних радионица. Инспирација тим ликовним радионицама су чувена ремек дела нашег српског сликарства и често су деца учесници у радионицама у галеријама, а све чешће их виђамо и на ликовним колонијама када они заједно са афирмисаним сликарима такође стварају, заједно са својим наставницима", рекао је Коларевић.
46. ликовна колонија ће трајати до 26. августа. 

Преузето са сајта Општине Рума


Нема коментара:

Постави коментар