четвртак, 2. август 2018.

Радови на поправци зграде и дворишног простора Завичајног музеја

У Завичајном музеју Рума у току су радови на реконструкцији дворишног простора. Тренутно се изводе радови на крову надстрешнице Завичајног музеја, а комплетну поправку финансира Општина Рума са 486.000 динара.
Овим радовима значајно ће се унапредити безбедност свих посетилаца и након годину дана паузе, на задовољство публике, у овом простору поново ће се одржавати програми Културног лета.
"Локална самоуправа нам је ове године изашла у сусрет и дала средства за комплетну поправку надстрешнице. Тиме ћемо проблем решити дугорочно, јер није реч само о поправци, већ комплетној реконструкцији. Поставиће се нови олуци, ставља се нови кровни покривач, а потом ће уследити и молерски радови тако да мислим да ћемо део културних дешавања у августу, као и нека дешавања у септембру која ми планирамо, реализовати управо на једном од омиљених места румске публике, које ће сада бити потпуно безбедно", истакла је Бранислава Коњевић, в.д. директорка Завичајног музеја Рума.
Радови су започели 20. јула, а према уговору рок за њихов завршетак је 20 радних дана. Зграда музеја је један од најстаријих објеката у граду, из 1772. године и као таква представља изузетно важан културни споменик који је под заштитом Завода за заштиту споменика из Сремске Митровице.

"Сваком реконструкцијом Главне улице ова зграда је помало затрпавана, стављањем новог слоја асфалта, а тренутном великом реконструкцијом, део тих слојева ће бити скинут тако да ћемо почети да се решавамо влаге која нам у згради представља највећи проблем. Локална самоуправа је са извођачем радова то и договорила, прво смо откопали подрумске прозоре и само после неколико дана, већ се не осећа толико она вишегодишња мемла. Наравно, зидови су још увек влажни, али имамо сад ту природну вентилацију, што је у интересу ове зграде", каже Бранислава Коњевић.
Она додаје да је Завод за заштиту споменика из Сремске Митровице урадио идејно решење санације и даљег заустављања пропадања зграде, а ово је нека од првих фаза у том процесу.


"Влага је велики проблем Музеја и због ње ми немамо сталних поставки, јер те доње просторије, које су биле предвиђене за археолошку, историјску и етнолошку поставку су јако влажне и представљају опасност по експонате. Овим откопавањем ћемо добити бар једну просторију где би могла да буде бар једна стална поставка, јер је то нешто што Руми треба. Имамо велики број експоната који сада стоје у депоима који су такође, угрожени влагом. На јесен нас очекује и санација кровних прозора, тако када се то санира, имаћемо огроман кровни простор ако будемо правили нове депое или нешто друго. И за ове радове имамо већ обезбеђена општинска средства", рекла је вд директорка Завичајног музеја Бранислава Коњевић.

Преузето са сајта Општине Рума 

Нема коментара:

Постави коментар