четвртак, 22. октобар 2020.

Отворена етнолошка изложба „250 година доласка Словака у Стару Пазову”

Отворене поставке у реновираној 

спомен - кући Јанка Чмелика

 

У Старој Пазови, у Завичајној кући народног хероја Јанка Чмелика данас (21. октобра 2020) је отворена етнолошка изложба под називом „250 година доласка Словака у Стару Пазову”.

У објекту се налази етнолошка поставка везана за живот старопазовачких Словака, али и Срба староседелаца, као и поставка везана за народноослободилачку борбу и живот Јанка Чмелика.

Под покровитељством Министарства културе и информисања а захваљујући Туристичкој организацији општине Стара Пазова у сарадњи са Завичајним музејом у Руми, овај објекат је у претходном периоду уређен, о чему су говориле Бранислава Kоњевић, директорка Завичајног музеја у Руми и Душанка Станковић из Завода за заштиту споменика Сремска Митровица.


Догађају су присуствовали бројни гости а у музичком програму су учествовали чланови народног оркестра и соло певачи Друштва који носи име народног хероја. Чланице Удружења жена из овог Друштва су презентовале ручне радове и традиционално јело – надлацке.

Према речима Драгане Зорић Станојковић, директорке ТО Општине Стара Пазова, Спомен кућа званично улази у туристичку понуду општине, али за сада ће се отварати само за најављене организоване посете.

текст преузет са сајта РТВ Стара Пазова 

 

Отворили смо спомен кућу народног хероја Јанка Чмелика у Старој Пазови. Заједнички пројекат ТОО Стара Пазова и Завичајног музеја Рума. Спомен кућа је и сведочанство заједничког живота Словака и Срба у овом делу Срема.
Посебне похвале етнологу Јелени Арсеновић која је препознала значај пројекта и Миливоју Kовачевићу, без чијег труда, залагања и ентузијазма пројекат не би био реализован овако успешно.

 








Нема коментара:

Постави коментар