петак, 16. јул 2021.

Излагање ПРИЧЕ ИЗ ГЛАВНЕ УЛИЦЕ

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
четвртак 15. јул 2021, 20 часова
лапидаријум



Излагање 
ПРИЧЕ ИЗ ГЛАВНЕ УЛИЦЕ


У оквиру манифестације Културно лето 2021.
године, у лапидаријуму Завичајног музеја Рума, синоћ је одржано излагање "Приче из Главне улице" Александре Ћирић, кустоса историчара.
Директорка Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић отворила је ово музејско вече и најавила публици веома интересантно, инспиративно и помало носталгично излагање.
Александра Ћирић, кустос историчар је у свом излагању подсетила публику да се до средине 19. века Рума развила у једно од највећих градских насеља на простору Срема и говорила је о познатим румским породицама које су живеле у центру Руме, у Главној улици, чије су репрезентативне куће сведочиле о привредном, економском и културном развоју града. Публика је имала прилику да чује интересантне приче о породицама Критовац, Николајевић, Ристер, Ђуричић, Остојић, Каракашевић, Ђуришић, Максимовић, Хондл, које су оставиле значајан траг у историји нашег града.












"Приче из Главне улице" – Историјски осврт на Руму са краја 19. и почетка 20. века

"Приче из Главне улице" у излагању кустоскиње историчарке и заменице председника Општине Рума Александре Ћирић, приближиле су вечерас румској публици у Завичајном музеју Рума атмосферу нашег града са краја 19-ог и почетка 20-ог века.

Инспиративно, интересантно и помало носталгично излагање, како га је окарактерисала директорица Завичајног музеја Бранислава Коњевић, подсетило је оне старије Румљане на једну прошлу епоху историје нашег града, док су они млађи имали прилику да  науче нешто ново.

Кустоскиња Александра Ћирић подсетила је публику да се до средине 19. века Рума развила у једно од највећих градских насеља на простору Срема, а као трговачки и привредни центар својим изгледом добија елементе развијеног средњеевропског града. У фокусу излагања биле су румске породице које су живеле у центру Руме, у Главној улици, чије су репрезентативне куће сведочиле о привредном, економском и културном развоју Руме.

„Угледни трговци, чиновници, лекари постају власници већине парцела у централном градском језгру. У Главној улици се од друге половине 19. века почињу градити велелепни стамбено-пословни објекти - грађанске куће. Величина и спољашњи изглед кућа остављали су печат друштвено економског статуса власника куће“, казала је Александра Ћирић детаљно приповедајући о породицама Критовац, Николајевић, Ристер, Ђуричић, Остојић, Каракашевић, Ђуришић, Максимовић, Хондл и другим које су оставиле значајан траг у историји нашег града.

Вечерашње предавање одражано је у оквиру манифестације Културно лето 2021.









преузето са сајта Општинe Рума

Нема коментара:

Постави коментар