петак, 9. јул 2021.

Отворена изложба МЕТАФИЗИКА БЛИСКОСТИ

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
8. јул 2021, 19 часова
сала легата др Романа Соретића



Отворена изложба 
МЕТАФИЗИКА БЛИСКОСТИ


У оквиру Културног лета 2021. у Завичајном музеју Рума отворена је изложба уметнице Милице Николчић под називом „Метафизика блискости“.
Серија цртежа рађена је техником угљен на папиру. Ауторка изложбе истиче да је одабрала ову технику јер допушта лакоћу покрета и ефекат тренутка у коме се дешава интеракција. Цртежи су, на неки начин мали оглед о блискости, као и о различитим начинима на који је изражавамо. Колико нам је заправо важан додир и загрљај, као физички контакт, а колико је важна суштина која представља повезаност и блискост на метафизичком нивоу.
Изложбу су свечано отвориле директорка Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић и ауторка изложбе Милица Николчић.

Изложба ће бити доступна посетиоцима до 20. августа 2021. године.
 
 











У сали легата др Романа Соретића, у Завичајном музеју Рума, синоћ је отворена изложба цртежа младе пазовачке уметнице Милице Николчић  - "Метафизика блискости". Серија цртежа, рађена махом техником угљена на папиру, својевсни је мали оглед о блискости и о начинима на који је изражавамо, казала је ауторка, захваливши се Завичајном музеју који је омогућио да се румска ликовна публика упозна са њеним радом, али и генерално што ова, како је рекла, престижна установа културе даје шансу младим уметницима.

"Инспирација за ових 30-ак цртежа су људи у мом окружењу и надам се да сам успела да дочарам повезаност и блискост на метафизичком нивоу. Користила сам угљен, лавирани туш и понегде шлаг метал. Идеја је доста дуго разрађивања, док је само цртање ишло брзо", изјавила је Милица Николчић, чији цртежи публику подстичу на размишљање колико су заправо важни додир и загрљај као физички контакт, а колико је важна сама суштина, а она је за ауторку - метафизичка повезаност и блискост.

Овом изложбом званично је почео програм Културног лета у Завичајном музеју Рума, а Румљане очекује доста занимљивих културних дешавања у наредна два месеца, истакла је директорица ове установе Бранислава Коњевић.

"После годину дана паузе, ове године на радост свих запослених у Музеју, али наравно и публике, манифестација Културно лето се поново одржава. Под покровитељством Општине Рума четири установе учествују у организацији и то су: Завичајни музеј Рума, Културни центар "Брана Црнчевић", Градска библиотека "Атанасије Стојковић" и Туристичка организација Општине Рума. Што се тиче Завичајног музеја ми наредне седмице имамо занимљиво предавање под називом "Приче из Главне улице", кустоскиње историчарке и заменице председника Општине Александре Ћирић, крајем месеца и етнолошко предавање на тему традиције и обичаја кустоскиње етнолошкиње Јелене Арсеновић. У првој половини августа приредићемо једно лепо сећање на нашег суграђанина Богдана Рајаковца, о коме ће говорити музејски саветник историчар Ђорђе Бошковић, а програм Културног лета завршавамо тродневним пројекцијама археолошког филма, одабраним од стране кустоса археолога Уроша Николића. У нашем лапидаријуму ће се одржати и један концерт и једна представа, али у организацији Градске библиотеке. Верујем да ће се публици допасти програм и ја их позивам да прво погледају изложбу Милице Николчић, а затим и да уживају у осталим квалитетним садржајима које нуди овогодишње Културно лето", рекла је Бранислава Коњевић.

Изложба "Метафизика блискости" је отворена до 20. августа 2021. године.

преузето са сајта Општине Рума



Нема коментара:

Постави коментар