четвртак, 29. август 2024.

Отворена изложба GEOREALIZAM 3

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
уторак 27. август 2024

Отворена изложба 
GEOREALIZAM 3

У уторак, 27. августа, у Завичајном музеју Рума, уз велико интересовање публике, свечано отворена изложба слика уметника Жељка Радића под називом „Georealizam 3“.
„Georealizam 3“ доноси рефлексију о савременом друштву, критикујући његову површност и потрошачки менталитет кроз хладне, неемотивне слике које одражавају отуђеност модерног човека. Ова изложба пружа јединствен поглед на трансформацију уметничких праваца кроз Радићев препознатљив стил, док најављује његов прелазак ка нео поп арт фази, где дигитална уметност и компјутерска графика играју све значајнију улогу.








субота, 24. август 2024.

Изложба GEOREALIZAM 3

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
уторак 27. август 2024. у 20 часова
улаз слободан

Изложба 
GEOREALIZAM 3

Отварање изложбе уметника Жељка Радића у уторак, 27. августа, у 20 часова, у сали легата Миливоја Николајевића.
Жељко Радић, уметник који живи и ради на релацији Нови Сад – Рума, познат је по својој свестраности у ликовној и примењеној уметности. Дипломирао је на Факултету примењених уметности и дизајна, на одсеку за зидно сликарство – рестаурацију и конзервацију, у класи професора М. В. Мирског. Магистрирао је на истом факултету у Београду. Члан је Удружења ликовних уметника Србије. Године 2023. освојио је плакету Миливоја Николајевића на 49. ликовној колонији Борковац.
Његова нова изложба под називом „Georealizam 3“ представља идејно и стилско наслеђе претходне изложбе „Georealizam 2“. Иако су прошле године, Радићева посвећеност истраживању простора између слике и графике остаје непромењена. Од својих студентских дана, када је био под утицајем кубизма и руских авангардних праваца, Радић истражује праволинијске форме и квадратност, уносећи у свој рад елементе минимализма, неодадаизма, и поп арта.
„Georealizam 3“ доноси рефлексију о савременом друштву, критикујући његову површност и потрошачки менталитет кроз хладне, неемотивне слике које одражавају отуђеност модерног човека. Ова изложба пружа јединствен поглед на трансформацију уметничких праваца кроз Радићев препознатљив стил, док најављује његов прелазак ка нео поп арт фази, где дигитална уметност и компјутерска графика играју све значајнију улогу.
Изложба ће бити отворена до 17. септембра, те позивамо све љубитеље уметности да дођу и истраже ово јединствено уметничко искуство.

среда, 21. август 2024.

ОДРЖАНЕ ВЕЧЕРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
уторак и среда 20 и 21. август 2024. 

ОДРЖАНЕ ВЕЧЕРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

У лапидаријуму Завичајног музеја Рума одржане Вечери археолошког филма у оквиру Културног лета где су приказани филмови са XXIV Међународне смотре археолошког филма. Публика је имала прилику да погледа четири значајна остварења:
- „Археологија: 140 година Српског археолошког друштва“ (режија: Растко Шејић), документарни филм који прати напоре нове генерације археолога у борби за очување археолошког наслеђа у Србији.
- „Рудник кнеза Лазара“ (режија: Фондација Неозоик), кратки филм који истражује везу између планине Рудник и Кнеза Лазара, откривајући занимљиве археолошке приче из прошлости.
- „Госпођа из Плочника“ (режија: Соња Ристић, Јулка Кузмановић Цветковић), документарни филм који представља живот у неолиту кроз призму винчанске културе, уз фокус на статуету жене од печене глине.
- „Атеница: Гроб за кнеза“ (режија: Фондација Неозоик), кратки филм који открива тајне „кнежевских гробова“ у Атеници код Чачка, показујући повезаност древних племена са античким светом.








понедељак, 19. август 2024.

ВЕЧЕРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
уторак и среда 20 и 21. август 2024. у 20 часова
улаз слободан

ВЕЧЕРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА
избор са XXIV Међународне смотре археолошког филма


У сарадњи са Народним музејем, 20. и 21. августа 2024. године, са почетком од 20.00 часова, у лапидаријуму Завичајног музеја Рума биће одржане Вечери археолошког филма. Публика ће кроз краткометражне документарне филмове имати прилику да се упозна са новим открићима и различитим темама из света археологије.



Прве вечери, 20. августа, биће приказани следећи филмови:

Археологија: 140 година Српског археолошког друштва
Режија: Растко Шејић
Србија 2024.
Трајање: 45 минута
Група врхунских интелектуалаца и научника археолога нове генерације удружила се у јавном фронту за одбрану археолошког наслеђа у Србији, које је угрожено пљачком дивљих копача, неконтролисаном урбаном и инфраструктурном изградњом, као и пропагандом лажне историје, а пре свега због недостатка поштовања закона. Баштинећи традицију Српског археолошког друштва дугу 140 година, у земљи у којој је свега 250 археолога ангажовано на заштити културног наслеђа, успели су да значајно утичу на промену законодавства у овој области. Слободно заступајући своје традиције, борбе, успехе и изазове, у атмосфери неокласицистичке урбаности града Сомбора, двадесетак представника САД показује изузетну храброст и одлучност да учине све у јавном интересу како би сачували културно наслеђе. Овај документарни филм део је мини серије „АрхеологИја“ која истражује напоре ове борбене организације у очувању вишеструко угроженог археолошког наслеђа Србије.

Рудник кнеза Лазара
Режија: Фондација Неозоик
Србија 2023.
Трајање: 8 минута
Какве везе имају планина Рудник и Кнез Лазар? Ко је све ту живео и копао руду пре њега? Чиме је мерено сребро? Ко је Жарко Мерешић и како се везује за Кнеза Лазара? О свему томе причамо у новој епизоди Журнала, у којој смо посетили музеј Рудничко-таковског краја у потрази за занимљивим археолошким предметима ван Београда, који нам могу испричати невероватне приче из прошлости!

Друге вечери, 21. августа, биће приказани следећи филмови:

Госпођа из Плочника
Режија: Соња Ристић, Јулка Кузмановић Цветковић
Србија 2023.
Трајање: 40 минута
Документарни филм „Госпођа из Плочника“ намењен је најширој публици са циљем да се упозна са винчанском културом, односно са животом у неолиту. Симбол археолошког налазишта у Плочнику је статуета жене од печене глине. Филм приказује живот у неолиту из визуре "Госпође из Плочника" коју тумачи Анђела Новаковић.

Атеница: Гроб за кнеза
Режија: Фондација Неозоик
Србија 2023.
Трајање: 12 минута
У време највећег процвата античке Грчке, на простору данашње Србије живе племена о којима не знамо много, јер иза себе нису оставили писане трагове. Међутим, археолошки предмети говоре нам да су они итекако били повезани са својом околином - од Црног мора на истоку, преко античких грчких градова, све до Балтика и простора централне Европе. О томе посебно сведоче тзв. "кнежевски гробови" откривени у Атеници код Чачка. А ко је у њима сахрањен, зашто је изнад направљено вештачко брдо пречника 70 м и какви су све невероватни предмети похрањени заједно са њима.

Позивамо вас да не пропустите ове изузетне вечери и да заједно кренемо на незаборавно путовање у прошлост кроз ове јединствене документарне филмове.

субота, 17. август 2024.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА Свет акварела, Свет пејзажа и Свет архитектуре

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
петак 16. август 2024

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА
Свет акварела, Свет пејзажа и Свет архитектуре

У сали легата Миливоја Николајевића, Завичајног музеја Рума отворена изложба слика чланова Евроазијског савеза ликовних уметника из Москве.
Окупљенима се, поред представника институција које су учествовале у организацији ове изложбе, обратила и Светлана Владимировна Орлов, члан председништва Евроазијског савеза ликовних уметника и изразила задовољство на оствареној сарадњи са Завичајним музејем Рума.
Дела 34 аутора, која представљају Свет акварела, Свет пејзажа и Свет архитектуре из визуре ликовних уметника, румска публика ће моћи да погледа до 25. августа







четвртак, 15. август 2024.

ИЗЛОЖБА СЛИКА

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
петак 16. август 2024. у 20 часова
улаз слободан

ИЗЛОЖБА СЛИКА


Изложбе слика ликовних уметника, чланова Евроазијског савеза ликовних уметника из Москве, које ће се одржати 16. августа у 20.00 часова у сали легата Миливоја Николајевића.
Изложба је припремљена у организацији Удружења српско-руског пријатељства "Шид" уз свесрдну помоћ Завичајног музеја Рума, и Регионалног удружења српско-руског пријатељства "Срем" из Сремске Митровице.
Уз помоћ члана председништва Евроазијског савеза ликовних уметника професионалног ликовног уметника Светлане Владимировне Орлов - Светлане Соло, поестиоци ће моћи да погледају 34 слике од 27 аутора.
Изложба се састоји од слика које представљају Свет акварела, Свет пејзажа и Свет архитектуре из визуре ликовних уметника и биће отворена до 25. августа.

субота, 10. август 2024.

Одржано предавање ТРАДИЦИЈА ВАМПИРА- ФИЛМ И КЊИЖЕВНОСТ

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
четвртак 8. август 2024

Одржано предавање
ТРАДИЦИЈА ВАМПИРА- ФИЛМ И КЊИЖЕВНОСТ

Пред пуним лапидаријумом музеја Завичајног музеја Рума, виши кустос, етнолог Јелена Арсеновић одржала је предавање под називом "Традиција вампира - филм и књижевност".
Јелена нас је провела кроз дела Милована Глишића, Момчила Настасијевића и Милоша Црњанског, као и кроз филмска остварења Ђорђа Кадијевића и указала на то како је мотив вампира преузиман из народне традиције и интерпретиран од стране поменутих аутора.




среда, 7. август 2024.

Предавање ТРАДИЦИЈА ВАМПИРА- ФИЛМ И КЊИЖЕВНОСТ

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
четвртак  8. август 2024. 20 часова
улаз слободан

Предавање 
ТРАДИЦИЈА ВАМПИРА- ФИЛМ И КЊИЖЕВНОСТ

Кад год би се неки аутор одлучио за вампирски мотив, њему је као оригинал служио готов модел из традицијске културе.
Колико су се аутори држали оригинала, шта су у њему мењали или како су га саображавали актуелној култури и књижевној норми су тема излагања нашег вишег кустоса, етнолога, Јелене Арсеновић, под називом "Традиција вампира - филм и књижевност". 
Придружите нам се у четвртак, 8. августа у 20 часова и сазнајте нешто више о овој занимљивој теми. 

уторак, 6. август 2024.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МАЛИ ФОРМАТ

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
понедељак 5. август 2024

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА 
МАЛИ ФОРМАТ

У сали, легата Миливоја Николајевића, Завичајног музеја Рума, отворена гостујућа изложба радова четрдесет петоро аутора из Сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а, под називом "Мали формат".









субота, 3. август 2024.

ИЗЛОЖБА: МАЛИ ФОРМАТ

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
понедељак 5. август 2024. 19 часова
улаз слободан

ИЗЛОЖБА: МАЛИ ФОРМАТ
 

Отварање изложбе "Мали формат", УЛУПУДС-а 2024 ће се одржати у сали легата Миливоја Николајевића, 5. августа у 19 часова. Ова изложба, која истрајава на традиционалним уметничким видовима и креативном проучавању унутар њих, доноси нову димензију фокусирања на креативни потенцијал личности у вечном трагању за новим.
Представљање радова четрдесет петоро аутора из Сликарско-графичке секције УЛУПУДС-а у границама малог формата (25х25) открива универзалну онтолошку истинитост и потврђује сам појам стваралаштва. Изложени радови, који обухватају технике од уља на платну, акрилика, акварела, цртежа, мозаика до сакралних мотива на дрвету, лавирају на широкој скали од фигурације до апстрактних представа.
Такав формални оквир повезује све секције удружења, те ће се публика у следећим градовима и институцијама сусретати са различитим видовима и техникама ликовних уметности:
Градска галерија, Ариље
Галерија Сингидунум, Београд
Галерија Масука Центра за културу, Велика Плана
Центар за културу Свети Стефан деспот српски, Деспотовац
Завичајни музеј, Рума
Културни центар, Јагодина
Културни центар, Параћин
Галерија Мира Бртка Центра за културу, Стара Пазова

Не пропустите прилику да се упознате са различитим видовима и техникама ликовних уметности и доживите величину традиције малог формата на нашим просторима.