уторак, 15. август 2023.

Одржано предавање: СПОМЕНИЧКО НАСЛЕЂЕ РУМЕ

организатор: Завичајни музеј Рума
место дешавања: башта Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Рума
датум: понедељак 14. август 2023.

Одржано предавање: 
СПОМЕНИЧКО НАСЛЕЂЕ РУМЕ

Пред пуном баштом Градске библиотеке "Атанасије Стојковић", виши кустос Завичајног музеја Рума, Снежана Јанковић одржала је предавање на тему "Споменичко наслеђе Руме".
Присутни су имали прилику да сазнају нешто више о историји споменика поред којих свакодневно пролазе, као и о онима које, нажалост, више није могуће видети.












Завичајни музеј Рума уприличио је вечерас још једно маштовито, имагинарно путовање за све поклонике и заљубљенике у историју нашег града.
У гостујућем простору Градске библиотеке „Атанасије Стојковић", Снежана Јанковић, виши кустос историчар Завичајног музеја Рума, одржала је поучно предавање на тему „Споменичко наслеђе Руме“, које представља незамењиво, драгоцено сведочанство о времену и људима, али и стању колективне свести прошлог и садашњег времена.
Бројна публика је имала прилику да се упозна са непокретним културним добром нашег града сврстаним у пет категорија: споменици, спомен комплекси, спомен крстови, бисте и спомен плоче.
Занимљиво и садржајно предавање донело је Румљанима, између осталих, упечатљиве приче о Kиповима - споменику из 18. века подигнутом у част борбе против опаке болести Сремске куге; импозантном Споменику револуцији на Градском тргу у центру Руме, популарним ТрубамаФранцуском крсту подигнутом давне 1906. године у порти римокатоличке цркве на месту где су, готово читав век раније, сахрањени Наполеонови војници, који су у Руму доспели као заробљеници, али и мање познату причу о Спомен крсту краљу Александру, на углу улица Атанасија Стојковића и Гробљанске, који у споменичкој ризници града представља једини споменик тог типа подигнут након Првог светског рата.
Било је вечерас речи и о турбулентој историји бисте Јована Јовановића Змаја, која је рушена у оба светска рата, а данас обновљена краси простор испред истоимене школе; дат је осврт и на чувену скулптуру "Три детета са књигом" из румског Малог парка, вајарке и медаљерке Славке Петровић Средовић; а нису занемарени ни споменици у част народних хероја или они новијег датума, попут споменика др Жарка Миладиновића испред румске поште или бисте др Драгана Овцина.

Предавању је присуствовала и председница Општине Рума Александра Ћирић, која је подсетила да је у нашој општини оформљена комисија за очување културне баштине, те да је у координацији са Министарством културе покренута иницијатива да се централно градско језгро, односно центар Руме прогласи за целину од историјског значаја.

"То је веома битно за само очување централног градског језгра, имаћемо и већу потпору да аплицирамо на републичким и покрајинским конкурсима. Ми смо већ покренули пројекат очувања прелепих фасада у центру града, следи ускоро и обнова фасаде на кући Кинг, односно Критовац. Имамо предрачуне и за Раднички универзитет тј. кућу Биорац. Наша пажња је усмерена и на очување споменика, њихову конзервацију, а у фокусу је заштита целокупног културног наслеђа наше општине", напоменула је председница Ћирић.

преузет текст са сајта Општине Рума

Нема коментара:

Постави коментар