уторак, 29. август 2023.

Изложба ТРАДИЦИЈА ВАШАРА У СРБИЈИ

организатор: Завичајни музеј Рума
место дешавања: велики хол Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми
недеља, 3. септембар 2023. 19 часова


Изложба 
ТРАДИЦИЈА ВАШАРА У СРБИЈИ

Изложба приказује репродуковане фотографије, писану и аудио-визуелну грађу из фондова Етнографског музеја у Београду, Музеја Војводине, Народних музеја: Шумадије, Зрењанина, Ваљева, Зајечара, Крајине, Крушевца, Краљева, Чачка, Шапца, Панчева, Параћина, као и Музеја Старо село Сирогојно, Завичајног музеја у Књажевцу, Завичајног музеја Рума, Историјских архива „Тимочка крајина“ и у Панчеву, Музеја Понишавља у Пироту и Музеја „Рас“ у Новом Пазару. Такође, и фотографије из приватне колекције Душана Динића из Неготина и из електронских извора.
Координатор изложбе, виши кустос у Музеју града Новог Сада, Ивана Јовановић Гудурић, поводом изложбе „Традиција вашара у Србији“ назначава: „Током претходних деценија етнолози запослени у музејима су прикупили вредну грађу о најзначајнијим вашарима на нашим просторима, а многи то чине и данас, Ради се о архивалијама, фотографијама и видео записима насталим од средине 20. века до данашњих дана“, напомињући да је идеја обједињавање постојеће грађе уз приказивање најширој јавности, као и промоција заједничког рада етнолога ради презентације културног наслеђа.
Изложба је настала током 2022. године у продукцији етнолошке секције Музејског друштва Србије, уз подршку Министарства културе.

Нема коментара:

Постави коментар