субота, 27. јул 2024.

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ "ЗМАЈЕВАЦ - хронологија мача"

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
ГЛАВНА 182, Рума
четвртак 25. јули 2024.

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ
"ЗМАЈЕВАЦ - хронологија мача"

У лапидаријуму Завичајног музеја Рума, одржано предавање под насловом "Змајевац - хронологија мача".
О идеји и настанку мача, његовим историјским и легендарним коренима, о Купинику и значају српског средњовековног наслеђа, као и о уметничкој инспирацији коју Купиник буди, говорили су: Перица Одобашић, археолог из „КЦП – Музеј Купиник“, Слободан Маринић, мајстор-ковач мачева из Удружења за очување старих вештина и заната „Бели орлови“ Београд и Дамир Савић, академски сликар из Сремске Митровице и члан Удружења „Бели орлови“. Одобашић је истакао: "Окупила нас је идеја да разним активностима, настојањима и истраживачким подухватима, вратимо живот на бедеме Купиника, и то не савремени живот, већ живот средњовековног града, периода владавине деспота Вука Бранковића. Окупљени око идеје да у част Купиника и легендарног деспота Змаја Огњеног Вука, створили смо нешто величанствено, нешто традиционално, симбол достојан змајевитог јунака. Држећи се хронолошки, типолошки и територијално потврђених форми мачева, креирали смо, исковали и удахнули живот мачу „Змајевцу“."
Циљ овог пројекта је да се кроз разне активности и истраживања оживи Купиник и прикаже у пуном сјају овај средњовековни град, враћајући га у период владавине деспота Вука. У том духу, створен је мач „Змајевац“, који симболизује традицију и величанственост легендарног деспота Змаја Огњеног Вука.
Публика је уживала у представљању мача, причи о његовој изради и симболици, али и са радошћу прихватила предлог предавача да се опет видимо у Руми са још широм причом о Купинику и деспоту Вуку Бранковићу.









Нема коментара:

Постави коментар